In een snel veranderende markt hebben managers te maken met allerlei nieuwe uitdagingen. Speciaal in de Westerse wereld met de complexiteit van nieuwe Aziatische spelers op de ICT markt. Maar ook de gestandaardiseerde oplossingen die worden geleverd door de Applicatie Software bedrijven in een Service Oriented Architecture zijn heel belangrijke ontwikkelingen.

SaaS (Software as a Service) begint werkelijkheid te worden en BPM (Bedrijfs Proces management) dwingt de alignement tussen Business en IT af.

Veel organisaties kampen met de volgende vragen :

  • Moeten we blijven investeren in onze eigen (ICT) mensen of moeten we ze omscholen om iemand anders te worden? En kunnen/willen ze dat wel zijn die nieuwe persoon met heel andere skills?
  • Kunnen we onze applicaties en projecten uit handen geven aan organisaties in het buitenland (offshore)? Hoe onafhankelijk willen / moeten we zijn Wat zijn de risico’s? Hoe zit het met de beveiliging en compliance regels?
  • Moeten we ons nog zelf druk blijven maken over de ICT of kunnen we ons richten op onze kerntaken en vertrouwen op een nieuwe partner (leverancier) dat zij deze zorg uit onze handen nemen incl. de hosting van onze toepassingen?
  • Moeten we in zee gaan met Derden (Indiase/Chinese) partijen of juist aansluiting zoeken bij de grote software leveranciers?
  • Voor die organisaties die al (delen) van hun portefeuille ondergebracht hebben bij derden komt nu de volgende uitdaging hoe managen we de verschillende leveranciers?
  • En als het contract tot zijn einde loopt: kan en wil ik verder met deze leverancier of moet ik hem vervangen?

In de laatste 5 jaar heb ik met al deze zaken te maken gehad bij een grote financiële instelling en er is geen standaard antwoord te geven. We zijn nog steeds met zijn allen aan het leren maar er is wel al veel “lesmateriaal” beschikbaar wat vaak niet gebruikt wordt.

Al deze zaken die ik hiervoor genoemd heb leiden tot een grote verschuiving in het soort werk dat vandaag binnen organisaties plaats vindt maar in de naaste toekomst minder of niet meer. We gaan een verplaatsing zien van ICT ontwikkel werkzaamheden naar het meer en meer assembleren van oplossingen voor een bepaalde bedrijfsfunctie als een “stack” waarin de bedrijfsfunctie, operatie en IT als een geheel zullen worden geleverd en als we geluk hebben in een moderne (SOA) Connectivity laag geplaatst worden. Wij positioneren ons als een “Solution Broker” een makelaar die de vraag en aanbod zijde bij elkaar brengt. Met name voor de ondersteunende functies zoals Finance, HR, Inkoop, Document management enz. is de tijd er al behoorlijk rijp voor.